30 oktober 2021 (publicatie uit het clubblad van GRTX excelsior)

Trainingsbegeleiding bij GRTC Excelsior door Michel Kreder Coaching

Op 7 oktober was er een informatieavond voor de jeugd Cat7, nieuwelingen en junioren. Deze avond was georganiseerd door de trainers Hans Moons en Jaco van der Eijk.

Dit jaar is tijdens de ALV het beleidsplan aangenomen voor de nieuwelingen en junioren. De hoofdlijn van dit plan omvat het door persoonlijke trainingsschema’s elke renner(ster) te laten ontwikkelen naar een hoger niveau. Dit ”talenten programma”  houd in dat als je echt wielrenner wilt worden door GRTC Excelsior een trainer krijgt aangeboden die voor jou op maat trainingsschema’s maakt. Michel Kreder, ex prof, is de samenwerking aangegaan met Excelsior. Michel heeft met zijn ervaring Michel Kreder Coaching opgericht.

Met elke renner word er in een persoonlijk gesprek je mogelijkheden en doelen besproken. Dit word opgenomen in een opleidingsovereenkomst met GRTC Excelsior. Dit word tussentijds geëvalueerd. Na elk evaluatie moment mag de renner de 50% van de kosten declareren bij de penningmeester.

Michel Kreder Caoching werkt met het online trainingsplatform “TrainingPeaks” waarin je als atleet een gratis basic account kan aanmaken. Als je dat hebt gedaan kan je je gegevens van je fietscomputer dan na elke training uploaden. De trainer kan dan jou gegevens inzien en het schema voor de komende week in jou account zetten. Dan weet je precies wat je moet doen.

Om te beginnen ga je een fietstest doen waarin je hartslagzone ’s worden bepaald . Aan de hand van de test uitslagen word er een schema gemaakt waaraan je je dient te houden. In TrainingPeaks zie je dan diverse waardes waarvan TSS (Training Stress Score) de belangrijkste is. Als je een uur traint rond je omslagpunt krijg je 100 TSS ervoor. Van elke training word je ook moe, ook hier krijg je een score voor, de TSB (Training Stress Balance) dit is een negatief cijfer.

Michel maakt gevarieerde schema’s waarin verplichte clubtrainingen in zijn  opgenomen, immers van samen trainen word je sterker, want er zijn andere die je uitdagen. Ook een combinatie met specifieke trainingen van andere sporten (zwemmen, schaatsen, hardlopen, tennis) is mogelijk.

Het succes in de aanpak van Michel zit in de rust. Veel sporters gaan teveel trainen als het niet gaat. Op tijd rust geeft juist een significante verbetering.

Het is dus een vereiste dat je zelf een fietscomputer aanschaft die de functies van hartslagmeting en registratie heeft en ook kan exporteren naar je account. Vermogensmeting is niet noodzakelijk, wel is het misschien verstandig om toch voor een duurdere fietscomputer te gaan zodat je in de toekomst deze functie ook kan benutten.

Wielrenner word je niet door maar zo af en toe te trainen. Hiervoor moet je veel doen en laten. Het talenten programma helpt je om gericht te trainen met de tijd die je hebt. School is het belangrijkste, dat onderkende Michel ook deze avond, ondanks een geslaagde wielercarrière heeft hij nu spijt dat hij zijn school niet heeft afgemaakt.